Kinderen, rouwen
Hulp bij afscheid en sterven

Als er iemand binnen het gezin ernstig ziek wordt en gaat sterven, heeft dat op ieder gezinslid een eigen invloed. Het is van groot belang dat kinderen van elke leeftijd betrokken worden in dat proces.  Kinderen merken met al hun voelsprieten dat  er iets is. Openheid en eerlijkheid blijken van belang. Hoe erg de ergste werkelijkheid ook is...dat is het dan. Daartoe kun je je leren verhouden. Dat is begrensd. Onwetendheid wakkert fantasie aan en dat is onbegrensd. Een kind kan daarin bv eigen angstige denkbeelden ontwikkelen. En als dat dan ook niet gedeeld kan worden, kan het je eenzaam maken en kan je je erg alleen voelen.
Geboren worden is iets om te delen. Het is goed en mooi als doodgaan ook gedeeld kan worden. Het helpt ook bij de latere rouwverwerking.

 
In de gezinssessies ‘praten’ we over ziek zijn en wat dat betekent voor iedereen. We praten en tekenen ook over doodgaan en dood. We delen letterlijk tranen en we maken mooie herinneringen met elkaar. Vragen van kinderen kunnen zo gemakkelijk aan de orde komen, op een heel gewone manier. Vragen over begraven, cremeren, de toekomst...over hoe het nu moet met wegbrengen naar voetbal en wie er nu gaat  helpen met mijn eerste bh kopen. En kan ik nog wel op kamers gaan als jij dood bent pap?.....etc
 
Kinderen willen graag serieus genomen worden. Ook bij euthanasie, het afscheid en de uitvaart kunnen kinderen betrokken worden. Ook hier geldt: maak de dood doodgewoon en vraag aan kinderen hoe ze geholpen willen worden en wat ze willen.
 
Het bovenstaande geldt uiteraard ook als kinderen en jongeren dood gaan. In dat geval heb ik naast gezinssessies ook individuele contacten met de kinderen die dood gaan. Vaak vinden ouders het moeilijk om met hun terminale kind te praten over dood gaan omdat ze door eigen emoties bevangen zijn. Dan kan het helpend zijn dat een ander daarover contact maakt. Voor kleine kinderen kan door middel van spel op een indirecte manier en op onbewust nivo de situatie duidelijk worden. Voor oudere kinderen blijkt het belangrijk dat iemand ‘gewoon’ dood durft te benoemen, maar ook belangstelling heeft voor zijn of haar leven. Ook hier geldt weer: op een leuke manier aan rottige dingen werken.
 
Deze sessies kunnen plaats vinden in de praktijk, maar het is ook mogelijk dat ik thuis, in het ziekenhuis of in een hospice kom. Bij zieke kinderen kan ik ook hulp bieden op de school.
 
Ik begeleid ook kinderen en jongeren die ernstig chronisch ziek zijn. Hoe doe je dat, jong zijn en bijv taaislijmziekte hebben? Hoe bouw je dan aan je toekomst en aan je relaties? Hoe neem je de dood doodgewoon op in je leven?
Naslagwerken
Dit boek geeft houvast om op een leuke manier aan rottige en moeilijke ervaringen in het leven van een kind te werken.
boek
Stel uw vraag
Zoekt u contact of wilt u een afspraak maken, neemt u dan contact met me op.
Stacks Image 330
Nuttige links
Hier vindt u enkele relevante links naar diverse websites. U kunt informatie vinden die betrekking heeft op rouwverwerking in 't algemeen.
Stacks Image 333
Hier vindt u alle links van de Annet Weijers website, die normaal gesproken op belangrijkheid zijn gesorteerd. Dit is een handig hulpmiddel voor u, onze bezoeker en de belangrijkste zoekmachines.
Voor een optimale weergave van onze website bevelen wij Google Chrome en/of Mozilla Firefox aan.